Bergsundsskolan | Iduns veckobrev

Iduns veckobrev

Hej Idun!
Sol ute, sol inne, sol i hjärtat, sol i sinnet!
I veckan har våra ansikten värmts av solen. Imorgon avslutar vi med Stor-lekar i Draken och bjuder på ostmackor och varm choklad. Hela skolan samlas och får en chans att leka tillsammans.
Barnens fågelfakta börjar ta form. De har blivit otroligt duktiga på att ta ut fakta från olika texter och skriva egna tankekartor. Därefter skriver de egna texter utifrån tankekartorna. De lär sig en massa. Fåglarna som de tillverkar på bilden är också snart klara.
Kenozoikum, däggdjurens tidsålder, är den femte eran i jordens utveckling som vi har läst om i veckan. Även här skriver barnen faktatexter. Först sammanfattar vi tillsammans det som vi har läst med hjälp av stödmeningar sedan skriver barnen själva en sammanhängande text.
Nästa fredag, 22/2, kommer vi åka till Naturhistoriska riksmuséet och se utställningen Fossil och evolution. Vi har bokat en guide som kommer ta oss med på en tidsresa genom jordens historia. Vi åker direkt på morgonen, ingen matsäck behövs.
Idag fick barnen arbeta med gamla nationella prov i matte. Många tyckte att det kändes lätt och blev glatt överraskade att det inte var svårare. Vecka 11 sätter proven igång på riktigt.
I onsdags hade vi ”mattesamling” vilket betyder att alla får en varsin fråga som berör ämnet matematik. Frågorna i onsdags handlade om tid. Några barn känner sig fortfarande osäkra på klockan och har lite svårt med att beräkna tid, tex Skolan börjar 8.00, tjugo över nio är det rast. Hur många minuter är den första lektionen? Hjälp dem gärna hemma att öva på detta.
Nästa veckas läxa blir inte ABC- klubben eller Prima. Istället blir det multiplikationstabeller. 2:ans, 3:ans och 4:ans tabeller ska nötas in. Måndagen den 4 mars kommer vi ha ett förhör på de tre tabellerna.
På tisdag kommer vår praktikant Annelie ta oss till Anders Frazèns park, i Hammarbysjöstad. Det tar lite tid att åka dit så vi behöver åka tidigare än skolan slutar. Vi åker redan kl 13.15. De barn som inte vill/kan följa med till parken får stanna kvar i skolan och jobba till 13.40 och därefter gå hem. Detta gäller även för hemspråksbarnen.
På onsdag har vi personalmöte. Skolan håller då öppet till kl 16.00
För de barn som ska vara här på sportlovet, gäller det att man senast är här 9:30. Vi är alltid tillbaka till 16:00 efter en aktivitet.
Tack ni som kom på fritidssamtal, alltid trevligt att prata med er tillsammans med ert barn. Utvecklingssamtalen kommer komma igång v.11.
Nästa vecka går vi till följande parker om inget oförutsett händer:
Mån: Skridskor
Tis: Anders Franséns park
Ons: Pyssel med Annelie
Tor: Högan
Fre: Fredagsmys
Allt gott till nästa gång!
Helen, Lisa och Maria