Bergsundsskolan | Kursplan, Svenska
page-template-default,page,page-id-16759,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Kursplan, Svenska

Arbetsplan i svenska årskurs 1-3

Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsätt­ningar att utveckla sin förmåga att:

• formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  • anpassa språket efter olika syften, mottagare eller sammanhang,
  • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer och
  • söka information från olika källor och värdera dessa.

I årskurs 1–3
  • Läsa och skriva
  • Tala, lyssna och samtala
  • Språkbruk
  • Informationssökning

Ur LGR11

F.om. förskoleklassen arbetar vi med god läsutveckling med följande grundpelare:

• fonologisk medvetenhet (ljudmedvetenhet)
  • bokstavskunskap
  • ordförråd
  • intresse

Bergsundsskolan har påbörjat en lässatsning för elever i åk. 1-3 där målet är att öka både läsförståelse och intresse för läsning.

Eleverna börjar laborera med skrivandet redan i förskoleklassen. Skrivandet ingår som ett naturligt inslag i många av ämnena som SO, NO, bild och matematik.

Alla klasser börjar dagen med samling där eleverna erbjuds möjlighet att tala, lyssna och samtala. Dessa tre moment involveras medvetet i samtliga ämnen. Detta utvecklar även elevernas språkbruk.

Genom olika kartläggningar och diagnoser följer vi upp varje elevs utveckling, vilket gör barnen delaktiga i sitt lärande.