Bergsundsskolan | Kursplan, Matematik
page-template-default,page,page-id-16750,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Kursplan, Matematik

Arbetsplan i matematik årskurs 1-3

• formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,
  • använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
  • välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,
  • föra och följa matematiska resonemang, och
  • använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Ur LGR11

• Taluppfattning och tals användning
  • Algebra
  • Geometri
  • Sannolikhet och statistik
  • Samband och förändringar
  • Problemlösning

Ur LGR11

Vi vill att eleverna ska utveckla sitt intresse för matematiken och känna en tilltro till sin egen förmåga att använda matematik. Den som känner tilltro vågar pröva sig fram förutsättningslöst för att se vad som fungerar och inte fungerar. Det innebär att eleverna inte alltid behöver fokusera på ”rätt sätt” att lösa ett problem, utan att de ges möjlighet att utveckla en medvetenhet om att det ofta finns många olika sätt att komma fram till ett resultat på.

Undervisningen i matematik syftar till att eleverna utvecklar kunskaper i matematik och matematikens användning i vardagen. För att uppnå det varvar vi teori och praktik, både i klassrummet och i matteverkstaden. Undervisningen sker i både små och stora grupper.

Matematik är ett ämne som ständigt finns runt omkring oss och vi uppmuntrar eleverna att se det, och ge dem de matematiska begrepp som behövs.